OpenERP RO - Fil System

OpenERP este un ERP Open Source editat de OPENERP SA (www.openerp.com) și dezvoltat în colaborare cu comunitatea OpenObject. Fil System (www.filsystem.ro) este membru al acestei comunități și a tradus, a adaptat, dezvoltă în continuare și implementează acest fantastic ERP open source în companii din România din diverse sectoare de activitate.

marți, 13 decembrie 2011

De ce IMM-urile aleg ERP Open Source?


Enterprise Resource Planning - ERP este produsul software folosit de către organizațiile mari pentru a gestiona procesele lor de afaceri şi pentru a obţine avantaje competitive în mediul de afaceri. Orice software ERP este selectat pentru a eficientiza procesele interne de afaceri. Acum subiectul alegerii unui software ERP și punerii în aplicare se lărgește de la organizațiile mari la companiile mici şi mijlocii (IMM). În trecut acest lucru nu era posibil pentru IMM-uri, pentru orice implementare ERP fiind necesare investiţii masive de  timp, bani, echipamente şi efort.
Astăzi IMM-urile pot adopta soluții software ERP pentru a profita de avantajele unui instrument de planificare a resurselor întreprinderii propriu zis. Acest lucru este posibil datorita softurilor ERP open source disponibile pe piaţă, cu module diverse, cu care implementarea poate începe direct, fără intermediari. Softul open source este atractiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii care vor să pună în aplicare soluţii ERP pentru ași gestiona propriile afaceri.
Să aruncăm o privire asupra punctelor cele mai tari pentru care IMM-urile optează pentru soluţii ERP open source pentru afacerile lor.
Costurile: Unul din cei mai importanți factori care determină IMM-urile în a opta pentru ERP open source este costul. Open source vă permite sa descărcați codul programelor gratis și liber şi să-l instalați, iar societatea nu trebuie să plătească taxe de licenţă mari pentru software an de an, cum este cazul cu un ERP cu software proprietar. Prin urmare, cum costul este unul din factorii de alegere, ERP open source nu implică nici taxe de licenţă şi nici costuri de întreţinere.
Punerea în aplicare (implementarea) usoara si rapida: Fiind deschis faţă de comunitate şi cu o mulţime de materiale de instalare, configurare și implementare disponibile on-line, devine uşor să se implementeze ERP open source.
Flexibilitatea: Un alt punct important de selecţie a softurilor ERP Open Source este flexibilitatea şi capacitatea de particularizare, lucru foarte dificil cu software-ul proprietar care implică deasemenea investiţii prea mari pentru o anumită personalizare.
Libertatea: Open source vă oferă libertate deplină, fără blocarea în dependența de un anumit vânzător; de la libertatea de acordare a licenţelor, la libertatea de a detine și de a modifica programele sursă, la libertatea de a alege furnizorul de servicii de mentenanță dorit, până la libertatea de a da mai departe programele sau tehnologia. Codul sursă al software-ului open source ERP urmează clientul; el poate modifica în viitor codul şi poate primi sprijin de la furnizor ori de câte ori este necesar.
Formare şi sprijin: ERP open source este insoțit de canale de suport și de depanare de erori (bug-uri) precum şi de comunităţi deschise de experți și de dezvoltatori pentru a ajuta la depanarea de  bug-uri si, de asemenea, la formarea și instruirea utilizatorilor.
Am arătat unele dintre avantajele și motivele pentru care IMM-urile optează pentru software open source de tip ERP. Dar în procesul adoptării și implementării pot apărea și puncte negative. Pentru ca o implementare să fie de succes, este necesar pentru un IMM să facă un studiu corespunzator al proceselor interne înainte de a selecta pachetul ERP open source potrivit.
Există o mulţime de software open source ERP disponibile pe piaţă, printre ele se numără OpenERP, Openbravo, Compiere, Adempiere şi altele.

duminică, 13 noiembrie 2011

Danone surprinde piata adoptand un ERP open source – OpenERP


Stirea e mai veche, dar merita luata in seama:
“Extraordinary project in the industry world, Danone deploys a very fast, integrated managing tool in the merging countries. Surprise: it’s an open source software package and the integration dealdlines are astonishing!”
Although Danone is a significant SAP client, the industry giant decided to use an open source integrated ERP solution for the emerging  countries where it operates. The OpenERP integration was done in collaboration with Octo Technology.
    OpenERP, a good SAP alternative for Danone’s small entities
OpenERP was integrated in three of Danone’s entities in Columbia, Argentina and Australia. Although the company has invested a lot for several years integrating SAP, it proved not to fit the needs that Danone had in the green field entities. From 20007, the structure of the group has changed, finding themselves in the position of having to manage smaller entities, which were not necessarily generating big revenue.  So, implementing their core model SAP didn’t make sense. Consequently, a less expensive and more flexible solution was sought, allowing  faster implementations. 
Octo Technology said that even though SAP covers a large array of needs, it’s an integrated non-modular software, not offering a lot of room for mistakes. They proposed OpenERP as a solution to Danone, as they considered it to be backed by a solid Software Editor and a strong community. 
Octo Technology went on further to explain that it was easy to work with OpenERP as it is well suited to agile implementation methodologies.
Satisfied with the results of the implementation, Danone would like to develop a platform to synchronise OpenERP with SAP.  
Ce ziceti?
Stirea in original aici

vineri, 11 noiembrie 2011

Toolkit pentru achizitii Open Source

Guvernul britanic a instaurat mai întâi politica sa cu privire la utilizarea de open source în anul 2004. Acest lucru a fost reafirmat în anii 2009 şi 2010.

Strategia Guvernului în domeniul TIC prevede că "În cazul în care este necesar, Guvernul va procura solutii open source."

Pentru a sprijini acest lucru, Acţiunea 3 a Strategiei spune că "Pentru a crea condiţii de concurenţă echitabile pentru utilizarea de soluţii inovatoare în domeniul TIC, Guvernul va publica un set de instrumente pentru achiziţii si un set de cele mai bune practici pentru evaluarea utilizării de soluţii open source."

Următorul set de documente face parte din acel set de instrumente:

     Totul despre Open Source - inclusiv Întrebări frecvente
     Sfaturi TIC - Achiziţii de Open Source
     Politica de achiziţii publice - Notă privind Open Source
    
Opţiuni Open Source Software
     Orientări privind Open Source
     Total Cost of Ownership
   

Scopul acestui set de instrumente este de a asigura există condiţii echitabile de concurenţă pentru open source si software-ul proprietar şi că unele dintre miturile legate de open source sunt spulberate.

Acest set de documente este destinat celor care au nevoie să ia în considerare, sa evalueze sau sa achizitioneze solutii open source, precum şi pcelor care doresc doar să afle mai multe despre open source.


Documentele originale aici

Poate consulta si cineva din guvernul nostru aceste documente si le adopta.
Multumiri lui Vadim Chobanu pentru link.


marți, 1 noiembrie 2011

OpenERP - localizare pentru Romania, module Fil System

OpenERP este probabil cel mai bun erp opensource din lume.
Puteti sa-l adoptati fara rezerve pentru folosire zilnica in procesele de Vanzari, Cumparari, Stocuri, CRM, MRP, Managementul proiectelor, etc.
Pentru transpunerea in contabilitate a tranzactiilor conform legislatiei romanesti trebuie sa faceti niste modificari ale proceselor de baza, cum ar fi: contabilitate factura furnizor, contabilitate factura vanzare, contabilitat bon de consum,  contabilitate raport de productie, stornari, retururi, casa de marcat, jurnale de tva, balante, fise etc.
Fil System a realizat aceste modificari in module suplimentare:
account_ro - adaptare contabiliate (contabilitate facturi furnizori, facturi clienti, storno facturi, storno inregistrari contabile, discount financiar)
account_bank_ro - casa si banca, plati si incasari pe facturi
stock_ro - monografii contabile produse si stocuri: cont stoc, cont cheltuiala, conta adaos, cont tva
mrp_ro - adauga contabilitate la fabricatie
point_of_sale_ro - contabilitate vanzari la pret final inclusiv tva, casa de marcat
si alte module, module care contin si o multime de liste si rapoarte cerute de legislatie sau pur si simplu foarte utile.
Nu ezitati sa ne contactati pe www.filsystem.ro sau la office@filsystem.ro.
Putem sa adaugam oricand aceste functionalitati implementarii standard OpenERP pe care o aveti.

vineri, 14 octombrie 2011

Finantare!!!


Microîntreprinderile și IMM-urile pot obține finanțare nerambursabilă pentru achiziţionarea de aplicaţii software, echipamente IT&C și implementarea sistemelor informatice de analiză economică şi suport decizional.
Pentru susținerea micilor afaceri, considerate motorul economiei europene și care au fost cele mai afectate de criză, a fost deschisă o nouă linie de finanțare. Cei interesați pot să înregistreze online propunerea de proiect, pe www.fonduri.mcsi.ro, începând cu data de 5 octombrie 2011, ora 9:00.
Înregistrarea se va încheia pe 30 martie 2012, la ora 16:30. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la înregistrarea online, solicitanții trebuie să depună dosarul complet la sediul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).
Ce se finanțează
• Achiziţionarea de aplicaţii software, echipamente IT&C, alte mijloa­ce fixe, servicii de consultanţă şi training specializat necesare pentru: implementarea sau extinderea sistemelor ERP (Enterprise Resource Planning - Planificarea Resurselor Întreprinderii), implementarea sau extinderea de sisteme pentru relaţii cu clienţii (CRM – Customer Relationship Management), implementarea de soluţii software pentru design şi/sau producţie, pentru îmbunătăţirea manage­mentului ciclului de viaţă al produselor și pentru implementarea sistemelor informatice de analiză economică şi suport decizional (business intelligence systems) şi a altor aplicaţii electronice pentru managementul afacerii;
• Achiziţionarea de servicii de consultanţă pentru pregătirea şi managementul proiectului, inclusiv servicii de asistenţă juridică pentru realizarea achiziţiilor publice din cadrul proiectului;
• Achiziţionarea de aplicaţii software şi licenţe software necesare pentru realizarea proiectului ;
• Achiziţionarea de echipamete IT&C (servere, calculatoare personale de tip desktop/portabile monitoare, echipamente de reţea, echipamente periferice);
• Achiziţionarea de mijloace fixe (în afara celor de mai sus), necesare pentru funcţionarea aplicaţiei informatice;
• Instruirea personalului care va utiliza produsele software implementate şi cel care va asigura mentenanţa;
• Informare şi publicitate pentru proiect;
• Auditarea finală a proiectului, inclusiv auditarea din punctul de vedere al securităţii aplicaţiei; 
Mai multe detalii aici

vineri, 19 august 2011

Imbunatatiri Point Of Sale

In versiunea 5, cat si in versiunea 6.0, modulul Point Of Sale ofera doar niste functionalitati de baza pentru un POS adevarat. Totusi, cu unele imbunatatiri, poate fi folosit foarte eficient, mai ales daca este integrat cu un barcode scanner
Va prezentam cateva imbunatatiri adus de noi:
1. Legatura on-line la casele de marcat de pe piata romaneasca:

Au trebuit rezolvate:
- export compatibil cu softul casei de marcat;
- tratarea erorilor de comunicare;
- tratarea operatiunilor de casa de marcat: intrari/iesiri numerar, raport X, raport Z;
- tratarea diferentelor aparute din algoritmii de rotunjire diferiti in POS si software casa de marcat; 


2. Posibilitatea folosirii listelor de pret de vanzare cu TVA inclus/exclus asociate magazinului sau partenerului, importul unei comenzi de vanzare neprocesata, emiterea de factura la cerere (pe loc sau ulterior).

Au trebuit rezolvate:

- tratarea corecta a monografiei contabile folosite la generarea inregistrarilor contabile din vanzari prin POS (in RO, pentru magazinele cu amanuntul: DB=5311 la CR=%(707, 4427),
- emitere factura din POS cu contabilitate complementara celei inregistrata in POS,
- retur marfa la o vanzare POS si contabilitate corespunzatoare;
- tratarea situatiei emiterii facturii ulterior vanzarii din POS;
- tratarea situatiei preluarii unei comenzi de vanzare neprocesata in POS, cu modificarea cantitatilor, produselor, preturilor etc.
Alte ecrane:







luni, 18 iulie 2011

Discutie despre sistemul de licentiere OpenERP

Pe scurt:
OpenERP doreste sa introduca un sistem dual de licentiere, AGPL + Private Use, pentru a permite clientilor cu contract Enterprise sa instaleze module proprii in server fara obligatia publicarii surselor sub licenta generala AGPL.
Exista probabil cerinte de acest fel si OpenERP nu le poate neglija atata timp cat este o entitate comerciala.
Discutia insa trebuie purtata in legatura cu modulele comunitatii si contributia comunitatii de dezvoltatori atat asupra modulelor certificate cat si asupra frameworkului (buguri, patchuri, etc.)
Vezi aici discutia:
http://www.openerp.com/forum/topic26369.html

sâmbătă, 18 iunie 2011

Parteneriat Fil System - Citgrup (ItDiscount)

Fil System a încheiat un parteneriat de promovare reciproca a produselor cu Citgrup.
Fil System recomandă echipamentele hardware furnizate de Citgrup (ItDiscount), iar Citgrup recomandă soluția OpenERP și serviciile de instalare, implementare, dezvoltare furnizate de Fil System.
Pe site-ul Citgrup ne găsiți aici

Modul stornare înregistrări contabile

Fil System a publicat un nou modul în launchpad, stornare înregistrări contabile.
Este o adaptare a modulului dezvoltat de CampToCamp și Akretion (reversal) la contabilitatea STORNO româneasca.
Îl puteți descărca de aici

miercuri, 15 iunie 2011

Noi functionalități producție

Funcționalitățile mrp standard din OpenERP nu se potrivesc întotdeauna pe tradiția de producție din Romania. De exemplu, o companie produce prin fabricație la comandă anumite piese. Dar comenzile vin la intervale regulate (la 10 zile de exemplu), în funcție de livrările la comenzile anterioare, conțin suplimentări sau renunțări din comenzile anterioare și se dorește fabricație și livrare în funcție de priorități prestabilite și capacitatea de producție. Modulul stock_planning sau alte module standard sau community sunt utile dar nu se potriveste foarte bine (unele funcții sunt prea complexe și greu de urmărit/operat, altele nu acoperă ce se cere).
Fil System a dezvoltat funcții noi care în principal permit urmărirea stadiului fiecărei comenzi a clientului pe produs (cât s-a fabricat, cât s-a livrat),  calculul de necesar materii prime și semifabricat pentru cantitățile totale, nefabricate sau nelivrate din fiecare comandă, urmărirea și lansarea producției și necesarului pe priorități.
Vezi câteva capturi:




duminică, 5 iunie 2011

Repornire OpenERP RO demo

Am repornit versiunea demo OpenERP RO pe serverul Fil System aici
Așteptăm comentarii.

Contabilitate STORNO sau contabilitate CONTRA

Curent, account.move.line are următoarea constrângere in OpenERP:
_sql_constraints = [
...
('credit_debit2', 'CHECK (credit+debit>=0)', 'Wrong credit or debit value in model !'),
]
Aceasta înseamnă că nu sunt permise înregistrări contabile cu valori negative (CONTRA accounting).

vineri, 3 iunie 2011

Erori la prelucrare încasare/plată (voucher)

În OpenERP 6, încasările și plătile aferente facturilor de clienți/furnizori se prelucrează prin documente (vouchere) care generează atât linie in extras/registru casă/bancă precum și înregistrări contabile de reconciliere între factură și încasare.
Erori în fluxul original al OpenERP 6:

Gestiune global valorică

În Romania se întâlnește frecvent situația în care o firmă de comerț are un depozit central și magazine cu amănuntul dispersate intr-o zona mai mare unde se recepționează marfă de la depozit sau de la alți furnizori și se fac vânzări. Pentru acestea contabilii obișnuiesc să tină 'gestiune global valorică' la preț cu amănuntul inclusiv TVA.
Pentru firmele cu acest tip de organizare care implementează OpenERP, Fil System a dezvoltat un modul care extinde mai multe module de baza. În plus sunt evidențiate câteva noi funcții de analiză și noi rapoarte.