In configuratia standard OpenERP evaluarea contabila (generarea de inregistrari contabile) a stocurilor se face astfel:
- Periodic-manual (manual_periodic): pentru produse cu aceasta metoda de evaluare nu se genereaza inregistrari contabile la validarea miscarilor de stoc;
- In timp real (real_time): pentru produsele setate astfel se genereaza inregistrari contabile la validarea miscarilor de stoc, cu monografia contabila setata pe produs, gestiune sau categoria produsului;
Valorile la care se genereaza inregistrarile contabile sunt pret*cantitate. Pretul la care se genereaza inregistrarea contabila este pretul de cost (sau pretul de stoc, campul standard_price din product_template).
In configuratia standard OpenERP, pretul de cost (cost_method) se configureaza in produs si poate fi:
- Pret mediu (cmp in metoda contabila romaneasca: cost mediu ponderat), adica pretul de cost se actualizeaza automat dupa fiecare receptie dupa formula pret nou = (pret vechi * cantitate stoc + pret receptie * cantitate receptionata) / (cantitate stoc + cantitate receptionata). Aceasta metoda se aplica in special materiilor prime, materialelor si marfurilor.
- Pret standard (pret fix), adica pretul este intretinut manual, inregistrarile contabile se fac la acest pret fix, periodic (la inventar de regula) se introduc in contabilitate inregistrari de diferente de pret. Aceasta metoda se aplica in special produselor finite, unde pretul de cost este calculat extern conform proceselor de fabricatie si a consumurilor specifice si pentru uniformitatea rezultatelor se mentine un pret fix, de regula un an.
In Romania este frecvent intalnita metoda FIFO. Pentru companiile care folosesc aceasta metoda si doresc sa adopte OpenERP dar lipsa acestei metode constituie o piedica, Fil System a dezvoltat module specifice de adaptare la aceasta metoda (stoc_fifo_ro). Nu numai ca este rezolvata problema metodei FIFO de evaluare a stocului in OpenERP, dar pentru fiecare miscare de acest tip se poate vedea daca este o miscare de intrare care genereza pozitie in lista fifo, sau iesire, iar pentru iesiri (consumuri, livrari) se pot vedea cantitatile si preturile din lista fifo procesata. O adaptare a fabricatiei (mrp_fifo_ro) extinde metoda FIFO si asupra produselor finite; acum fiecare receptie de produs finit va avea costul propriu real la care s-a fabricat conform listei de materiale, cantitatilor reale de materii prime scoase de la magazie, operatiilor, timpilor, masinilor si costului real al acestora.